Sunday, September 10, 2006

Isihia şi secularizarea

Isihia înseamnă liniştire, iar secularizarea, dimpotrivă, este agitaţia pe care o vedem zilnic, alergarea după dobândirea lucrurilor pământeşti, nefolositoare pentru mântuire (vezi exodul creştinilor noştri spre occident, lăsând familia şi pământul pe care Dumnezeu le-a dat în dar; deci nemulţumiţi cu darurile lui Dumnezeu de aici se duc în altă parte).
Putem combate secularizarea (demonizarea) mai întâi prin a cunoaşte din scrierile Sf. Părinţi din experienţa lor scrisă sau chiar văzută la cei care mai trăiesc.
Ne întrebăm, poate fi vorba de isihie în mijlocul unui oraş agitat în care 99% din oameni aleargă ca o muscă fără cap într-o mişcare browniană spre plăceri, averi şi realizări peste noapte?
Sfântul Ioan Scărarul ne învaţă că „liniştirea trupului este ştiinţa şi buna aşezare a purtărilor şi a simţurilor iar liniştirea sufletului este conştiinţa gândurilor şi cugetarea nefurată. Prietenul liniştii este gândul hotărât care stă neaţipit în poarta inimii şi omoară sau alungă gândurile care vin. Isihastul cunoscător nu are nevoie de cuvinte căci îşi luminează cuvintele prin fapte. Începutul liniştirii stă în alungarea zgomotelor ca a unora ce tulbură adâncul, iar sfârşitul ei stă în a nu se teme de zgomote.”
Un exemplu de isihast este Cuvioasa Teodora de la Sihla care s-a retras 40 de ani în peşteră după ce a experimentat ascultarea faţă de soţ şi mănăstire.
Maica Domnului este persoana fără de păcat omenesc care a trăit isihast în mijlocul vâltorii evenimentelor din jurul Fiului ei şi Dumnezeului nostru, Iisus Hristos. Nu avem de la Maica Domnului decât cuvintele: „Faceţi tot ce vă va spune El.”(Nunta de la Cana Galileii), în rest a adunat totul în inima ei.

Conf. Dr. C. Bradea, medic primar

No comments: